torstai 24. maaliskuuta 2016

Hiivattomat CHIA-SÄMPYLÄT


Moikka! Huomenna olisi viikon viimeinen työpäivä ja suunnataankin illalla Kurikkaa kohti pääsiäisen viettoon. Alkuviikosta ostetut narsissitkin alkavat jo kivasti kukkia parvekkeella, mutta keittiönpöydällä olevat ohransiemenet eivät näytä itävän ruohoksi erityisen hyvin. Tosin luulen kyllä, että eräällä kissinpojalla on osuutta siihen...Anyways, kokeilin eilen tehdä pitkästä aikaa hiivattomia ja gluteenittomia sämpylöitä vähän uudella versiolla ja niistä tuli yllättävän hyviä, joten tässä tulisi nyt reseptiä! Nuo eilen leivotut sämpylät on meidän huushollissa muisto vain, nimittäin viimeiset katosivat parempiin suihin jo aamulla.


DSC_5590


n. 3 dl gluteenittomia jauhoja
1 dl mantelijauhoa tai kookosjauhoa
2 rkl chian siemeniä (+ 1dl vettä liotukseen)
2 rkl psylliumia
2 rkl hunajaa
kourallinen kurpitsansiemeniä
n. 50 grammaa voita tai kookosöljyä
pari desiä kauramaitoa (tai muunlaista maitoa)
ripaus suolaa
1 tl Provencen yrttisekoitusta

Laita chian siemenet likoamaan veteen n. kymmeneksi minuutiksi tai kunnes seoksesta tulee vähän limaista. Sekoita kulhossa kuivat aineet, yrtit, hunaja, sulatettu voi, maito sekä siemenet. Kaada myös valmis chiaseos joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi massaksi. Anna taikinan oleentua huoneenlämmössä parisenkymmentä minuuttia. Kun seos on muovailtavaa, muotoile se pieniksi sämpylöiksi. Tässä vaiheessa sitä jauhoa voi tarvita hitusen lisää! Lisää sämpyläpallojen päälle unikonsiemeniä ja paista niitä 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Tästä ohjeesta tulee noin 10 sämpylää.

Manteli- tai kookosjauhon sijaan voi käyttää enemmän normaaliakin jauhoseosta, mutta tuo manteli/kookos pehmentää sämpylöiden makua ja korostaa hunajan antamaa makeutta. Myös itse taikinasta tulee hiukan pehmeämpää ja kevyempää. Psyllium on myös tässä ohjeessa tärkeä, nimittäin se muodostaa taikinaan sitkon. Psyllium toimii toki myös tärkeänä kuidun lähteenä. Tuota saa ostettua luomuna edulliseen hintaan mm. Luontaistukun sivuilta (click).


DSC_5588

DSC_5584


Pääseekös kyseinen resepti teillä testaukseen?

6 kommenttia on "Hiivattomat CHIA-SÄMPYLÄT"
  1. Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Nuo oli kyllä herkullisia :-)

      Poista
  2. Herkullisia kuvia ja ohje kuulostaa mielenkiintoiselta :) Pitää ehkä pistää joskus testiin!

    VastaaPoista
  3. Eksyin ekaa kertaa (?) tänne, sämpylöiden houkuttelemana. Nämä kyllä pääsee kokeiluun! :) Ps. Ootko Kurikasta kotoisin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava kuulla, että pääsevät testiin! :-) Ja kyllä, oon kurikkalainen :-)

      Poista