tiistai 28. tammikuuta 2014

Ranskalainen jälkkäri; Crème brûlée

Moi! Multa oltiin toivottu postausta tästä mun rakastamasta crème brûléesta. Aluksi mua jänskätti hirveesti alkaa tehdä tätä jälkkäriä, kun oon kaikkialta kuullut kuinka hankalaa sen valmistaminen on. Mutta turha luulo sanon minä. Ei se ole ollenkaan niin vaikeaa, mitä väitetään. Oikeastaan aika helppoa ja simppeliä!

Hey! You wished that I'd make a post of one of my favourite desserts; crème brûlée. At first I was really nervous making it because I had heard that it is very hard to make. Well that's not true from my point of view at least! It's not at all hard. Actually pretty easy and simple if you follow the rules!


DSC_5279

6 annosta: Puolikas vaniljatanko, 3,3 dl kuohukermaa, 1 dl maitoa, 4 kananmunan keltuaista ja ½ dl sokeria. Ihan ensimmäisenä kaavi vaniljatangon siemenet kattilaan yhdessä kerman ja maidon kanssa. Laita vaniljatangon loppukin kattilaan ihan vain maun parantamiseksi. Kiehauta seosta hiljalleen kiehuvaksi kokoajan sekoittaen. Seoksen ei kannata antaa palaa pohjaan, sillä jokainen varmaan tietää kuinka ihanaa se on, kun kattilan pohja on täynnä mustaa kärventynyttä maitoa, jota pitää sieltä sitten oikein urakalla jynssätä pois. Nimimerkillä kokemusta on. 

6 portions: Half vanilla pod, 3,3 dl cream, 1 dl milk, 4 egg yolks and ½ dl sugar. First, scoop the vanilla seeds off and add them into a kettle together with cream and milk. Throw the rest of the vanilla pod into the mixture as well. Keep stirring until the mixture starts boiling. You really need to be careful not to burn it. It's not fun when you have to scrub the burnt milk off with all kinds of equipment. 

Kun seos on lämmennyt kiehuvaksi, ota se pois liedeltä. Seuraavaksi on aika vatkata kanaiset munat ja sokeri. Muna-sokerivaahdosta ei tarvitse tulla kunnon vaahtoa, riittää kun vatkaat niitä hetken keskenään. Kun vaahto tuntuu olevan kondiksessa, voit lisätä maitoseoksen mukaan ohuena nauhana. Varo tämän jälkeen kuitenkin vatkaamasta liikaa, ettei pinnalle muodostu vaahtoa. Seuraava vaihe onkin seoksen kaataminen annosvuokiin. Nosta annosvuoat uunipannulle ja lisää uunipannulle kiehuvaa vettä niin, että se ylettää noin annosvuokien puoliväliin. Tämän jälkeen voitkin laittaa tekeleesi uuniin 190 asteeseen ja paistaa niitä 20-25 minuuttia. Kun bruleet on kypsyneet, anna niiden jäähtyä jääkaapissa noin 2-3 tuntia. Äläkä unohda viimeistä vaihetta, mikä on itseasiassa hauskin! Ripottele paahtovanukkaiden päälle ohut kerros tomusokeria ja paahda vanukkaaseen rapea pinta kaasupolttimella. Done!

When the mixture is boiling, take it off from the stove. Now you're ready for the next step. Whip the egg yolks and sugar together in a bowl. You don't have to whip it for long, just a little bit until it's foamy. The third step is to add the milk mixture into the foam. Be careful not to whip it too much after this. Bubbles or foam shouldn't be formed at all. After this you're ready to pour the ready mixture into small ramekins. Lift the ramekins onto a roaster and add boiling water on the roaster so that it reaches the halfway of the ramekins. Now you can put them into the oven (190 degrees) and bake them from 20 to 25 minutes. When they're baked, make sure you move them into a fridge and let them cool down from 2 to 3 hours. And don't forget the final step which is actually the funniest! Sprinkle a thin coat of sugar on top of the brulees and use a gas burner to roast the sugar golden brown. Done!

Jos et omista kaasupoltinta, niin aivan yhtä hyvä vaihtoehto on kuumentaa sokeria kattilassa ja sen jälkeen kaataa se vaikkapa leivinpaperille jähmettymään. Kun sokeri on kunnolla jähmettynyt niin käytä raakaa voimaa ja riko se pieniksi sirpaleiksi vanukkaan päälle.

If you don't have a gas burner you can always parboil sugar in a kettle and pour it on greaseproof paper. Then wait for it to harden. After that use power and break it into small pieces. Then just sprinkle the sugar on top of your brulee.

DSC_0828

DSC_7604


Viikonloppuna ajateltiin Manun kanssa tehdä suklainen paahtovanukas! Saa nähdä mitä siitä tulee.

Me and Manu are going to try chocolate crème brûlée next weekend! We'll see how it goes!

12 kommenttia on "Ranskalainen jälkkäri; Crème brûlée"
  1. Oi vitsi toi on hyvännäköstä! :D namii
    http://patriciaelisabet.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on namia! :D Ainut huono puoli on, että jos tekee kaikille syöjille yhet niin ei meinaa riittää ku tekee vaan mieli lisää :D

      Poista
  2. Näyttää tosi herkulliselta! Meilläkin on suunnitelmissa tehdä kyseistä herkkua, kunhan vaan ostetaan ensin kaasupoltin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin kiva! Toi kaasupoltin on kyllä kätevä :D

      Poista
  3. Upeita! (: Vois itsekkin kokeilla tätä reseptiä :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa! Toi on niin hyvää ja tosi söpöjä tommoset pikkuset annokset :')

      Poista
  4. Näyttää hyvältä!:)
    http://jaatelohirmu.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  5. Siis paistaakse kaasupoltin sen jälkkärin...? Tai häh musta jotenki outo laite :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se kaasu on tosi kuumaa et sen kans kannattaa olla varovainen :D Ja se ei paista sitä vanukas osaa, vain sen sokerin siihen pinnalle :D

      Poista
  6. oot tosi nätti, ihana banneri :)

    http://elmiiran.blogspot.fi/

    VastaaPoista